Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Нов таен доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" изтече в германското електронно издание "Шпигел онлайн", пише 24 часа. Материалът представя основните моменти от доклад за първото полугодие на 2009 г., в който се говори за злоупотреби с еврофондове в земеделието. Според източник на вестника в последните месеци на управлението на ексшефа на агенцията Петко Сертов са били изнесени много секретни документи, които щели да бъдат публикувани в следващите месеци, за да дестабилизират ДАНС и държавата в интерес на нова политическа формация.

"Държавата си поиска всички гори от царя", пише на първа страница вестник Труд. "Най-после" на 101-вия ден от управлението на кабинета на Бойко Борисов, министърът на земеделието Мирослав Найденов внесе в Софийския окръжен съд иск за връщане на 16 000 дка рилски гори, "харизани" на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза преди 9 г., коментира изданието. Това, което не посмяха да направят наследниците на комунистите, се готви да направи кабинетът "Борисов", отбелязва по темата Стандарт, като добавя: за първи път Сакскобургготски ще трябва да доказва в съда, че не е взел с измама масивите в Рила. Правителството отчете като успехи имунитета на Станишев и горите на царя, въпреки че те не фигурират в представения вчера отчет на всички министерства, пише Сега. От друга страна, посочената от вицепремиера Симеон Дянков управленска програма на кабинета до 2013 г. е пълна с добри намерения и обещава по-богата нация, но без да навлиза в детайли.

Дума отбелязва, че от програмата за управление не е била спомената нито една социална мярка. Изданието цитира декларация на Коалиция за България за първите 100 дни на кабинета, в която се твърди, че "държавата е в царство на пиара" и оценката за управлението през този период може да бъде само "слаб".

Още един министър от бившия кабинет ще бъде обвинен за злоупотреби до края на седмицата, пише Монитор, като се позовава на източници от разследването. Името му ще бъде обявено в петък, а дотогава се очаква бившият държавник да бъде разпитан и да му бъде предявено обвинение за стопански престъпления.

Банките и правителството ще работят заедно за намаляване на лихвите, отбелязва Дневник. До седмица финансовите институции ще предложат нормативни промени, които да облекчат дейността им и да направят възможно плавно намаляване на лихвите.

"Грипът завзема цялата страна", алармира Новинар. До седмица вероятно ще бъде обявена национална грипна епидемия, което ще доведе до затваряне на училища и прекратяване на плановите операции и свижданията в болниците.

В условията на криза млади семейства масово се изнасят от градовете и търсят къщи за постоянно живеене на село, отбелязва вестник Делник. Причина за това са значително по-ниските цени на извънградските имоти.

По време на криза стоките на ниски цени правят големи печалби, посочва вестник Пари. Причина за това е свиването на разходите на населението заради липсата на сигурност, а ръст в продажбите отбелязват търговските вериги за хранителни стоки.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна