Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Плевнелиев: 720 хиляди панелни жилища могат да бъдат санирани с пари от продажбата на емисии въглероден двуокис

720 хиляди панелни жилища могат да бъдат санирани с пари от продажба на емисии въглероден двуокис. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на конференция за недвижими имоти. Идеята е държавното участие в процеса на саниране да се финансира по линия на продажби на квоти на парникови газове.

Министър Плевнелиев даде пример с програма с ПРООН за саниране на панелните жилища, по която са обновени 32 сгради. „Там самите граждани участват с около 102 лева на квадратен метър, тоест ако вие участвате в тази програма, една панелка от 60 квадратни метра ще плати примерно 7000 лева, държавата додава още толкова и с толкова пари получаваме един ефект на енергийна ефективност около 75-80 процента. В бъдеще би могло държавното участие да дойде по линия на тези продажби на квоти и парникови газове, но това е много сериозна програма за милиарди.”

Окончателно решение по въпроса с търговията на вредни емисии ще има в Копенхаген през декември. До края на деня ще се сформира работна група с представители на финансовото и строителното ведомство, на Асоциацията на търговските банки и браншовите организации на пътно-строителните фирми. До десет дни тя трябва да подготви споразумение на базата, на което фирмите с взимания от Пътната агенция ще могат да получат мостово финансиране от банки при необходимост.
За да може да бъде обърнато в кредит, ако това е необходимо. Тези 180 дефиццит, фирма по фирма ще бъдат подписани споразумения. Това не е гаранция, това е едно споразумение, което казва, че министерството дължи толкова и толкова пари на еди кой си, които ще бъдат разплатени по еди какъв си начин.”

Окончателното изплащане на средствата на пътните фирми ще стане до края на следващата година.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна