Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 години от смъртта на историческия палестински лидер Ясер Арафат

Преди пет години на 11 ноември 2004 г. в Париж, на 75 години, почина Ясер Ярафат. В Рамала, на Западния бряг, с възпоминателна церемония палестинците отдават почит на своя исторически ръководител. Неговият мавзолей до седалището на палестинското ръководство в Мукаата, в Рамала, се превърна в място за поколонение.

Според проучване 82 % от палестинците съжаляват за смъртта на Арафат, неоспоримия лидер на палестинската кауза.

Трагично разединени и отслабени, палестинците отбелязват тази 5-та годишнина в атмосфера на песимизъм , когато мечтата за мир изглежда по-далечна от всякога. С продължаването на израелската колонизация, решението, основано на принципа за две държави, вече не е актуално. Според палестинския преговарящ Саеб Еракат това е констатацията, която трябва вече да направи палестинската власт 5 години след Ясер Арафат.

Като отказа да се кандидатира на изборите Махмуд Абас призна своята неспособност, за разлика от Арафат, да убеди своя народ да приеме преговори без конкретен резултат. След смъртта на историческия ръководител на ООП и палестинската автономия, населението вижда да се отдалечава обещанието за независима и жизнена държава. По-зле, икономическото положение не спира да се влошава, докато продължава конфискуването на палестински земи за строителството на стената на разделението и нови колонии.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна