Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора ще произнесе тронната си реч

Днес британската кралица Елизабет Втора ще открие годишната сесия на парламента с произнасянето на тронната си реч. Събитието датира от повече от 500 години. За Елизабет Втора това е 55-ата възможност да открие парламента по време на една пищна и зрелищна церемония.

За откриването на парламентарната сесия Елизабет Втора идва в Уестминстърския дворец със златна карета. Кралицата е облечена с обикновени дрехи, но се преоблича в специално пригодено помещение в парламента. Тя слага бяла рокля и дълга бяла мантия. На главата си поставя най-голямата кралска корона, в която е инкрустиран най-големият елмаз в света.

Кралицата ще бъде съпровождана от съпруга си, единбургския херцог, принц Филип. След като кралицата седне на трона, в залата на Камарата на лордовете ще бъдат допуснати и членовете на Камарата на общините, като начело на тях ще върви премиерът Гордън Браун.

Тронната реч, която произнася кралицата, се пише първо от министрите в британското правителство, после се редактира и коригира от канцеларията на премиера. Кралицата няма право да променя нищо в нея. Самата церемония подчертава историческото място и ролята на монарха в структурата на държавата.
За тазгодишната тронна реч на Елизабет Втора се твърди, че е най-политизираната от последните 12 години, през които лейбъристите са на власт. В нея ще се споменат 15 законопроекта, както и мерки в интерес на обществото.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна