Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Надпреварата за назначаването на първия президент на Европейския съюз започна да изпада в хаос, докато европейските лидери се подготвят за среща в Брюксел, пише Дейли мейл.

Опасенията, че безработицата сред младежите ще надхвърли 1 милион през новата година принудиха Гордън Браун да използва изказването на кралицата пред парламента и да обещае пари за намаляване на негативния ефект от рецесията над младите хора, пише Гардиън. Част от средствата ще дойдат от спестените от британската хазна 2 млрд. лири, след като нивото на безработицата се оказа по-ниско от очакваното.

Азиатската обиколка на Барак Обама се оказа доста тежка мисия за първия тъмнокож американски президент, защото той трябваше да се сблъска с деликатни въпроси като валутната политика, търговията и сигурността, пише вестник Ню Йорк таймс. Първото посещение на Барак Обама в Китай, откакто стана
президент на САЩ, беляза повратен момент в отношенията между Вашингтон и Пекин, като демонстрира ограничените възможности на американския лидер да повлияе значително върху икономическата политика, да окаже натиск по правата на човека и да установи по-близък контакт с обикновените китайци, коментира Уолстрийт джърнъл.

Московските издания отразяват вчерашната среща на върха Русия-ЕС в Стокхолм. Подписан бе само пакет от документи за крайграничното сътрудничество, но общият фон на форума бе позитивен, пише Новие известия. Още преди срещата европейците отправяха сигнали, че най-насъщният въпрос е начинът, по който Русия смята да се присъедини към СТО, посочва Ведомости. Барозу съобщи, че Москва е склонила да намали вредните газови емисии в атмосферата с 25 на сто. Това бе истинска сензация, а съдейки по реакцията на някои руски делегати - дори и за тях, пише Время новостей. Подготовката на ново базово споразумение за партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС продължава. Още не се знае колко ще траят преговорите, пише Росийская газета. Вестникът цитира изявление на Медведев, според когото "в този план нещата вървят добре. При добро стечение на обстоятелствата новият базов договор между Русия и ЕС може да бъде сключен още през 2010 г., когато Испания поеме от Швеция председателството в Евросъюза. Така смята руският преговарящ Владимир Воронков, цитиран в Комерсант. Сред въпросите, засегнати в Стокхолм, Московский комсомолец изтъква енергийната сигурност.

По публикацията работи: Юлиян Лазаров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна