Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от Пловдив и Враца протестираха срещу насилието над лекари

Медици от 4-то ДКЦ в Пловдив прекъснаха работа за 15 минути по обяд в знак на протест срещу посегателствата срещу лекари и медицински сестри. За протести в цялата страна днес призoва д-р Тотко Найденов, главен  редактор на в. "Български лекар" и председател на Пловдивското лекарско общество.

Конкретният повод е последният случай от преди седмица, когато пияна компания нахлу в реанимацията на плевенската болница и се саморазправи с лекар, санитарка и две медицински сестри. 

Във връзка със зачестилите побои на дежурни лекари и сестри от страна на близки на техни пациенти, д-р Найденов настоява премиерът и министрите на вътрешните работи и на правосъдието да обсъдят възможността за тежко инкриминиране на подобни престъпления и предприемането на сурови санкции в Наказателния кодекс срещу тях.

Лекари и медицински сестри от Враца протестираха мълчаливо против насилието срещу здравни работници. Повод за протеста бе инцидент, при който роднина на починал пациент строши челюстта на лекар, съобщил за смъртта.

6 месеца ще продължи възстановяването на пострадалия доктор. Той е анестезиолог и отсъствието му ще затрудни работата на интензивното отделение, в което има недостиг на такива специалисти, каза завеждащият на отделението д-р Илия Илиев.

Д-р Георги Комитски, председател на Лекарския съюз във Враца, съобщи, че браншовата организация ще събере всички подобни случаи у нас, които ще представи на срещи с министрите на правосъдието и вътрешните работи. Според д-р Комитски са необходими законодателни промени, така че посегателствата срещу лекари да се наказват като престъпления срещу лица, изпълняващи служебните си задължения.

По публикацията работиха: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив, Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна