Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ведомости”: "Лукойл" спира Нефтохим-Бургас за планов ремонт

"Лукойл" няма да затвори своя завод в Бургас през февруари заради недостиг на суровина, а поради планов ремонт на инсталациите. Това е съобщил представител на руската петролна компания, цитиран днес от в-к „Ведомости”.

Новината, че бургаската рафинерия спира през февруари заради недостиг на суровина, беше тиражирана вчера от руски медии след съобщение на агенция Ройтерс, която се позовава на анонимен източник. Днес представител на "Лукойл", цитиран от „Ведомости”, потвърди, че съоръженията за преработка на петрол ще бъдат спрени, но по друга причина - за планов основен ремонт. Една от трите инсталации ще спре на 15 януари за ежегодна профилактика с продължителност 50 дни, а другите две ще бъдат спрени през февруари и ще бъдат пуснати отново съответно в началото на март и в началото на юни.

Целите, според представителя на "Лукойл" са две - от една страна да се увеличи периодът между плановите ремонти на основното оборудване от една на 3-4 години, а от друга да се увеличи производството на бензин и дизелово гориво по стандарта Евро 5.

Според източника на "Ведомости", няма да има недостиг на горива в България докато върви ремонта, тъй като в рафинерията предварително е натрупан необходимият резерв. Основните инсталации ще заработят отново в края на март или началото на април.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна