Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Желева: България ще получи външнополитически ресор в ЕК

България е получила предложение за ресор, свързан с външната политика, в следващата Европейска комисия, съобщи българският кандидат за еврокомисар и външен министър Румяна Желева. Тя отказа да назове портфолиото, което ще получи, тъй като има уговорка това да направи официално председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Ресорът външна политика и сигурност ще бъде предефиниран, така че освен избраната британка баронеса Катрин Аштън, която ще е външен министър на ЕС, ще има и друг еврокомисар, който ще поеме част от тази сфера, стана ясно от думите на Румяна Желева. Тя не посочи какво точно й е предложил на среща снощи в Брюксел председателят на ЕК Жозе Барозу, тъй като била негова привилегия да оповести кой комисар какъв ресор получава. Двама човека в държавата знаят ресора – премиерът Бойко Борисов и аз, казва Желева. Тя намекна, че ще работи в областта на външните отношения на Съюза и "новите предизвикателства пред него".

Разпределението на ресорите в новата Европейска Комисия се очаква да стане ясно след около час. От Комисията обявиха, че нейният председател Жозе Барозу ще даде специална пресконференция в 13.15 българско време.

По публикацията работиха: Никола Миладинов, Диана Чепишева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна