Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви са мненията на евродепутати за ролята на България в новата Еврокомисия

Най-вероятно съставът на новата Европейска комисия ще бъде гласуван на 26-и януари, съобщи в предаването "Събота 150" на "Хоризонт" депутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев. Преди да бъдат назначени новите комисари те ще бъдат изслушани от евродепутатите.

"За първи път има един исторически шанс за България да стане видима за цялата планета. Този ресор стига до най-отдалеченото кътче на тази планета, и то по най-положителен начин. Това означава, че името на България, името на г-жа Желева ще се свързва с нещо много добро, с помощ за хората ,които са в бедствие, с помощ за хората, които се нуждаят от протегната ръка, от хуманитарна помощ и това ще бъде свързано с България," изтъкна Ковачев.

Според него, ресорът, даден на Румяна Желева, ще засили тежестта на България.

Междувременно българските социалисти излязоха с декларация, в която посочват, че ресорът на Румяна Желева е неприоритетен за европейската политика.

В интервю за "Хоризонт" Кристиян Вигенин от партията на европейските социалисти посочи, че на практика не е било реализирано нито едно от заявените в началото намерения.

Кристиян Вигенин добави, че единственият критерий за оценка на номинираните еврокомисари ще бъде тяхната подготвеност.

"Накрая се оказа, че за Румяна Желева трябва да бъде измислен нов ресор, тъй като не пасва на нито един от съществуващите и беше измислен такъв, който на практика я превръща в помощник комисар, тъй като, обърнете внимание, международното сътрудничество ще се реализира в пряко взаимодействие с Катрин Аштън, която е върховен представител за външна политика. На практика другата функция, която й се възлага, хуманитарната помощ, тя по принцип е в приоритетите на комисаря по развитието Андрис Пиебалгс. Сега го изваждат, но на практика координацията трябва да бъде много тясна там. Всъщност България по този начин беше изтласкана от центъра към периферията на европейската политика, от правенето на европейска политика," смята Вигенин.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени