Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вартоломей ни дарява мощи на св. Андрей

Вселенският патриарх Вартоломей Първи дари министъра без портфейл Божидар Димитров с частица от светите мощи на св. Андрей Първозвани, който е разпространявял христинството по българските земи в районите на Черноморието и Югоизточна България.

По-късно българската делегация в Истанбул посети желязната църква “Св. Стефан” и метоха на Златния рог, където министърът разговаря с царигградски българи и с ръководството на църковното ни настоятелство начело с Васил Лязе и Димитър Атанасов.

Тържествената церемония по предаването на частица от мощите на св. Андрей се състоя във Вселенската патриаршия днес по обяд. Безценният дар приеха Божидар Димитров и предприемачът Йордан Динев. Двамата ще донесат реликвата на съхранение в България. 

До изграждането на нова църква на мястото на древния храмов комплекс “Свети Андрей” близо до Несебър, мощите ще бъдат дадени на съхранение във възстоновената по-рано църква “Св. Влас”. 

Вселенският патриарх получи от Йодрадн Динев подарък - портрет с лика на Вартоломей Първи, нарисуван от българската художничка Калина Хаджиева. По-късно министър Димитров се запозна с хода на ремонта на българската църква “Свети Стефан” и метоха.

В Желязната църква българи от диаспората и църковното настоятелство в Истанбул намериха възможност да обсъдят за кратко актуалните въпроси, които вълнуват българската общност.

По публикацията работи: Нихайл Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна