Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократичната партия на българите в Сърбия ще се пререгистрира

Демократичната партия на българите в Сърбия внесе днес документите за пререгистриране по новия закон за политическите партии в страната.

Българските политически лидери в Сърбия неведнъж са заявявали, че сънародниците ни са поставени в неравноправно положение спрямо сръбските партии.

Българите, мюсюлманите и власите ще създадат своя редакция, която ще излъчва специално предаване по националната телевизия на Сърбия. По този начин Демократичната партия на българите в Сърбия показва, че има потенциал, за да застъпва интересите на нашите сънародници в западната ни съседка, заяви Небойша Иванов от формацията.

Демократичната партия на българите иска да участва в решаването на проблемите на нашата общност в страната. 1075 подписа са били събрани от активистите на Демократичната партия на българите за пререгистрирането на тяхната формация. Иначе сред нашите сънародници в Сърбия има три партии на българите.

Небойша Иванов каза пред БНР, че в процеса на пререгистрация на партиите в Сърбия формацията на българите е била поставена в неравноправно положение. Президентът на Сърбия Борис Тадич покани в сградата на президентството днес представителите на всички национални малцинства, за да ги насърчи в изпълнението на новото законодателство за малцинствата в Сърбия, които са 16 в този момент.

По публикацията работи: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна