Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС предвижда промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите

Митинги да могат да се провеждат и съвсем близо до НС, предвиждат приетите на първо четене промени. В момента Законът за събранията, митингите и манифестациите предвижда определена зона около парламента, която не може да бъде преминавана при масови събирания.

Кметът трябва да знае поне 120 часа по-рано кога и къде ще има митинг или шествие. Част от промените в закона, които парламентът одобри на първо четене, се отнасят до провеждането на масови събития и през тъмната част от денонощието и до отпадането на забраната за провеждане на митинги в обозначената зона около НС. Предложенията бяха внесени от Яне Янев, който каза: За нас е необяснимо защо НС трябва да има специална зона за сигурност и защо народните представители са нещо повече, да речем от министрите, където няма такава зона за сигурност.

Георги Пирински от Коалиция за България изрази несъгласие: Отпадането на ограничението за провеждане на митинги в непосредствена близост до сградата на НС противоречи на националната сигурност. Това няма абсолютно нищо общо с никакви демократични практики и говори за склонност в част от обществото вместо демократичен протест, да се допуска абсолютна антиконституционна атака срещу институциите.

След гласуването им на второ четене ще се разбере дали предложените от Яне Янев промени ще станат факт.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна