Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: България ще подкрепи усилията за изграждането на единна европейска политика по основните въпроси

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обсъди с президента Георги Първанов въпроси от дневния ред на Европейския съюз, както и вижданията на държавния глава за бъдещото разширяване и енергийната сигурност на съюза.

Първанов е потвърдил, че България подкрепя усилията на страните от Западните Балкани за членство в ЕС, като е необходима инвентаризация на проблемите на всяка отделна страна, а преодоляването им трябва да бъде ясно обвързано с реализацията на европейската перспектива. Президентът е подчертал, че Солунският дневен ред е един от най-добрите документи на съюза, но вече се нуждае от актуализация. Според Първанов в този процес, България може да бъде полезна и с експертизата си, и с контактите си в региона.

Георги Първанов: Ние сме удовлетворени от влизането на Лисабонския договор в сила. Още повече, България беше една от първите страни, която го подкрепи. Ние участвахме впрочем активно при изработката на документа. Предполагам, сте получили уверенията от министър-председателя. И аз искам да кажа – всички български институции ще подкрепят усилията за изграждането на единна европейска политика по основните въпроси. Особено сега, в условията на криза, е много важно действително да имаме координирана политика по редица въпроси.

Президентът е потвърдил интереса на България от изграждането на газопроводите “Набуко” и “Южен поток”, както и на АЕЦ „Белене”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна