Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонци, сърби и черногорци тръгват без визи в ЕС

От днес гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора ще пътуват без визи в страните от Европейския съюз.

Решението за отмяна на визите бе взето на 30 ноември в Брюксел от министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните на ЕС. Преди това на Европейския парламент прие резолюция. ЕК бе направила препоръка в този смисъл още през юли.

Мярката ще се прилага по отношение на страните от Шенгенската зона, която обхващаща 25 държави-членки и три страни извън ЕС – Исландия, Норвегия и Швейцария. Сърбия, Македония и Черна гора изпълниха поставените от Брюксел условия: въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Останалите държави от Западните Балкани – Албания и Босна и Херцеговина, не успяха да покрият изискванията. Брюксел предвижда отмяна на визите и за тях, ако успеят да извършат необходимите реформи.

В първия ден от визовата либерализация президентът на Македония Георге Иванов ще бъде в България, като на граничния пункт „Деве баир-Гюешево” е предвидена церемония за вдигане на визовата бариера, след което президентите Георги Първанов и Георге Иванов ще имат среща на четири очи в Банско.

В Сърбия бяха избрани първите 50 пътници, които ще посетят без визи Брюксел, Берлин, Рим и Париж в рамките на проекта „Европа за всички”.

На граничния пункт „Калотина” министърът без портфейл Божидар Димитров ще посрещне представители на сръбския парламент, които ще преминат границата без визи.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна