Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР и прокуратурата ще правят регистър на криминалния контингент

МВР и прокуратурата ще правят регистър на криминалния контингент и ще анализират ефективността на работата на разследващите органи за лицата от престъпния свят. Това обяви главният прокурор Борис Велчев и обеща част от проверката да е  за това дали е имало прокурорски и полицейски чадър над някои от лидерите на криминални групировки.

Според Велчев Боби Цанков не е давал показания по нито едно от делата, по които работи Софийската градска прокуратура. Обвинител номер едно отрече и бившият радиоводещ да е бил защитен свидетел срещу братята Красимир и Николай Маринови. На въпрос, достатъчни ли са събраните докателствата, че именно Маргините са поръчали убийството на Цанков, главният прокурор отговори така:

Първоначално събранието доказателства сочеха точно натам - че има поръчители на убийството и те трябва да, за да се проведе разследване. Не бих искал да коментирам на този етап каква опасност е представлявал Цанков. Ние имаме една достаъчно ясна представам но тя е формирана въз основа на наистиа много първоначални доказателства. Много е рано да ги коментираме, знаете, че освен всичко друго не всички лица са задържани, от тези които издирваме. Очевидно е, че когато говорим за подбудители, тяхната отговорност е функция на тази на извършителите. Но тука не бива да забравяме и нещшо други - има извършено претъпление, има извършено убийство, издирват се извършителите. Когато имаме данни за подбудителите, логично е да работим и по тях.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна