Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ ще увеличи агентите си в Йемен

Американското Централно разузнавателно управление /ЦРУ/ обяви, че ще увеличи агентите си в Йемен - страната, в която се е обучавал в терористична дейност нигерийският автор на неуспешния атентат срещу американски самолет по линията Амстердам-Детройт. Властите в Сана обаче гледат по друг начин на борбата срещу тероризма. Те приемат американска помощ, но не и директна намеса от страна на САЩ, която "може да засили мрежата на "Ал Кайда", а не да я отслаби".

Йеменският заместник министър-председател, отговарящ за сигурността и отбраната, Рашед ал-Алими заяви, че Йемен сам ще се бори и ще преследва със собствени сили бойците на "Ал Кайда". Той даде да се разбере, че САЩ помагат в обучението на антитерористични части и заедно със Саудитска Арабия обменят разузнавателни данни с Йемен.

Американската военна помощ достигна близо 70 милиона долара през миналата година и се очаква през тази да бъде удвоена. Пентагонът финасира отчасти доставката на кораби за йеменската брегова охрана. Страната се намира точно срещу Сомалия, където ислямистки групировки обещаха да изпратят свои бойци, за да се бият в Йемен. В същото време някои медии твърдят, че специални американски части вече участват не само в обучение на йеменските сили. Този ангажимент може да се засили и да включи и други страни като Великобритания. Британският министър-председател е инициатор на международна конференция за Йемен, успоредно с конференцията за Афганистан в края на януари, в Лондон – два форума, на които ще се говори основно за борбата срещу тероризма.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна