Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва в “Международната енергийна среща на върха” в Батуми

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще води българската делегация за участие в “Международната енергийна среща на върха” в Батуми, Грузия по покана на президента на страната Михаил Саакашвили.

Основна тема на разговорите по време на форума се очаква да бъде т.нар. Южен коридор - инициатива на ЕС, която цели доставка на газ от Каспийския регион и Централна Азия за европейските държави. България приветства идеята за Южен коридор като стратегическа за Eвросъюза, за производителите и транзитните държави от Черноморския регион, Каспийския регион и Централна Азия.

Министър Трайков ще разговаря с министър председателите на Азербайджан и Грузия и със специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия. Очаква се основните обсъждани теми да бъдат в областта на енергетиката, икономиката, туризма, инвестициите. Ще бъдат обсъдени и проекти, свързани с енергийната сигурност на България - „Набуко”, „Южен поток”, „Белене”, хидроенергийните комплекси на река Дунав, както и изграждането на газови връзки със съседните ни държави Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна