Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се развръзката около номинацията на Румяна Желева за еврокомисар

Днес е поредният ден, в който ще очакваме развръзка на случая около номинацията за еврокомисар на Румяна Желева. В края на деня изтича срокът, който евродепутатите дадоха на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу да се произнесе по случая.

Председателят на ЕК ще отговори днес на писмото от Европейския парламент, съобщи говорителката му Пия Хансен, без да уточнява час. Тя съобщи още, че след изслушването й в Европейския Парламент, Румяна Желева още веднъж е дала уверения на Барозу - този път - писмени, че декларацията, която е депозирала, е в съответствие с етичния кодекс на комисарите. Хансен не посочи дали Комисията приема това твърдение за достатъчно, или ще го провери. Тя заяви и че не й е известно председателят на Европейската Комисия и българския премиер да са обсъждали проблема.

В становище на Министерството на правосъдието, цитирано от електронното издание Ню Юръп, се твърди, че според българското законодателство, докато е била евродепутат Румяна Желева не е била в положение на несъвместимост. Документът е подписан от заместник - министъра на правосъдието Жанета Петрова, която прави този извод след анализ на Конституцията и български закони.

Становището от 4 страници е подготвено по нареждане на премиера Бойко Борисов и е предоставено на европейските институции, които проучват случая "Желева". Това казаха от правителствената информационна служба. Копие от документа са получили и акредитирани в Брюксел чуждестранни журналисти.

От Европейската Народна Партия определиха като добра новина становището на българското министерство на правосъдието, че номинираната за комисар Румяна Желева не е извършила никакви законови нарушения. „Очакваме в понеделник и правните служби на Европейския парламент да кажат същото”, заяви на пресконфенция в Брюксел шефа на пресслужбата на парламентарната група на ЕНП Робърт Фицхенри. Социалистите на свой ред контрираха, че дори ако се окаже, че няма формално нарушение на закона, проблемът с липсата на компетентност остава.

Междувременно в чуждестранния печат продължават реакциите по въпроса "Желева". Според европейското седмично издание "Ню Юръп", при сегашната атмосфера в Европейския парламент кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар е неспасяема. В обширна статия се прави преглед на изслушването на Желева в Европейския парламент. "Сега председателят на Европейската комисия Барозу е в неудобно положение", пише "Ню Юръп". Ако подкрепи Желева, правните процедури може да наложат вот на недоверие на състава на Комисията в парламента, допълва изданието и продължава, че Барозу няма друг вариант на поведение, освен да поиска нова кандидатура от България. Все пак списанието отбелязва, че Желева не е получила изслушването, което е заслужавала и ако бъде оневинена по отправените й обвинения, заслужава друга възможност в по-различна атмосфера.

По същия повод журналистът от френския "Либерасион" Жан Катрмер пише, че България продължава да подкрепя кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар и цитира изказване на премиера Борисов, че ще изчака становището на правната служба на Европарламента и че не е допуснал грешка, като я е номинирал за поста, макар и да се е колебаел между няколко кандидатури.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени