Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози са завели 20 дела срещу проекти за мощности от ВЕИ

20 дела срещу проекти за мощности от възобновяеми енергийни източници в зоните от „Натура 2000” е завела Коалиция „За да остане природа в България” за последните две години. Четири от делата са спечелени в съда, няколко чакат решение, а останалите са загубени заради изпуснати срокове за обжалване.

Всички заведени дела са срещу строеж на големи ветроенергийни паркове и малки ВЕЦ-ове в планинските реки, уточнява адвокат Свилен Овчаров. По думите му, сроковете за обжалване са изпуснати, защото Регионалните дирекции по опазване на околната среда са крили информацията за проектите по време на управлението на предишния кабинет.

"Местният има връзките, знае корупционните схеми, урежда проекта, след това търси да го продаде на голям инвеститор, който да бъде поставен на пачи яйца, нали, в конфликт с ЕК и „Натура 2000”, обяснява Овчаров.

Еколозите подкрепят категорично предложения наскоро от Министерството на околната среда и водите временен мораториум за проекти от ВЕИ. На среща с инвеститори миналата седмица екоминистърът Нона Караджова уточни, че става въпрос за мораториум върху нови проекти, които не са влезли в никаква процедура.

Добромир Добромиров от Организация „Зелени Балкани” уточни, че еколозите не са против реализацията на проектите за т.нар. „зелена енергия”, а че просто директивите на ЕК трябва да бъдат в синхрон една с друга: "Директива 77, която е за популяризиране потреблението от възобновяеми енергийни източници, трябва да бъде в хармония с Директива 43 за опазване на местообитанията и директива 409 за опазване на дивите птици."

Еколозите от Коалицията „За да остане природа в България” настояват правителството да въведе данъчни облекчения за инвеститорите, които използват нови технологии в проектите за възобновяеми енергийни източници. Според екозащитниците в сектора на възобновяемите енергийни източници може да се приложи същата практика, както при вноса от чужбина на нови автомобили, за които екотаксите са по-ниски.

Повечето от използваните технологии във ВЕИ сектора са първо поколение. За второ и трето не може да се мисли. Мнението е на Свилен Овчаров от Сдружение „Зелени адвокати”. По думите му много от инвеститорите купуват евтина и вече използвана техника в стремежа си към повече печалби. Такъв пример са перки във ветропарк, чиято скорост е 300 км в час. Бързината на въртене, според Овчаров, е опасна не само за птиците, но и за хората. "България е един двор от вторични суровини за стари технологии. Много модели перки има, които не убиват птиците, не създават шум, не намагнетизират около тях.", подчерта Овчаров.

Андрей Ралев от „Сдружение за дива природа Балкани” предрече нова наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на рамковата директива за водите. По думите му след като планинските реки вече са презастроени с ВЕЦ-ове, инвеститорите се насочват към Искър, Янтра и Марица. Често ВЕЦ-овете са опасни за околната среда, смята Андрей Ралев и припомни случая с ВЕЦ „Лакатник” от преди година и половина: "След като в период на маловодие изпуснаха клапите на новия ВЕЦ, където се бяха натрупали всичките утайки, които идват от София, се изтрови рибата надолу, 40 км по река Искър."

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна