Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева е новият кандидат за еврокомисар, Борисов иска Желева да остане външен министър

Вече е ясно кой ще бъде новият български кандидат за еврокомисар след оттеглянето на Румяна Желева. Това е вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар, но не и като външен министър. По-рано Желева поиска да бъде освободена от всички заемани от нея позиции.

Решението на премиера е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни реформи, и за да може да бъде формирана силна, единна и работеща Европейска комисия.

Междувременно стана ясно, че Европейският парламент ще отложи гласуването на състава на новата Европейска комисия. Първоначално предвидената дата за това беше 26 януари.

Лидерът на Европейската народна партия Жозеф Доул заяви, че Румяна Желева лично го е информирала, че се оттегля и като кандидат-комисар и като външен министър. Доул каза, че много съжалява за това, но че я разбира, след цялата кампания срещу нея.

Оставката на българския кандидат за Европейската комисия Румяна Желева бе неизбежна и предсказуема”, заяви лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц.

„Нейното решение бе най-добрият вариант за изход за всички, включително за самата нея. След толкова слабо представяне в парламента, което хвърли светлина върху нейната некомпетентност, този изход бе неизбежен и предсказуем”, заяви Шулц. Според него е била допусната сериозна грешка с поставянето на политическата лоялност пред необходимата компетентност за поста еврокомисар.

„Моята група ще направи всичко възможно, за да ускори изслушването на новия български кандидат. Призоваваме премиера Борисов да обмисли внимателно неговата номинация”, каза още Мартин Шулц.

Румяна Желева посочва в писмото си до премиера Бойко Борисов, че подава оставка, за да може той да предприеме необходимото за оттеглянето на нейната кандидатурата за български еврокомисар.

"След като правните отдели на Европейската комисия и Европейския парламент излязоха със становища, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси и така и верността на декларирарните от мен данни за финансов интерес, мога да заявя, че смятам за опровергани публично отправените ми по време на изслушването в Европейския парламент тежки обвинения, в това число и в лъжа," пише Желева.

Тя заявява, че от 2007 година насам всички нейни декларации, подадени в качеството й на евродепутат, кандидат за еврокомисар от България, както и данъкоплатец, са били публични и следователно всеки, който е имал интерес, е могъл да узнае всички подробности и да сезира компететнтните органи, в случай на съмнение за нарушение.

"Предвид провеждащата се вече три месеца кампания срещу мен, целяща пълното ми дискредитиране, желанието ми беше единствено да се опровергаят внушенията в пресата и директните обвинения в нарушения на законите на България и Правилата за поведение на ЕК," казва Румяна Желева в писмото си до премиера.
По публикацията работиха: БНР, Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел, Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна