Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов започна политическата част от посещението си в Афганистан

Министър Николай Младенов започна политическата част от посещението си в Афганистан, съобщи Министерството на отбраната.

Младенов, който скоро ще стане външен министър на България, е обсъдил с командващия силите на ИСАФ ген. Маккристъл бъдещата консолидация на контингентите и условията за евентуалното разполагане на българска военна болница.

Николай Младенов е разговарял и с вицепрезидента на Афганистан Мухамад Халили.Международната общност има нужда от силно политическо ръководство, от силен изразител на външнополитическите специфики, е казал министър Младенов при срещата. Младенов е поставил и въпроса за състоянието и перспективите на икономическите връзки с Афганистан. Вицепрезидентът Халили е посочил, че успехът за Афганистан минава през установяването на демокрация в страната и е изразил желание български компании да се включат в изграждането на нова инфраструктура и икономиката на Афганистан.

Над 500 български военнослужещи има България в Афганистан. До този момент страната ни е предоставила хуманитарна помощ за около 500 000 щатски долара, а МО е осигурило въоръжение и боеприпаси за около 12 млн. евро. В България от 2006 година се обучават млади афганистански дипломати.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна