Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров: България е една от малкото страни, където нямаше банкова криза

България е една от малкото страни, където нямаше банкова криза – мнение на управителя на БНБ Иван Искров по време на дискусията, организирана от президента, за перспективите на България след кризата. Искров допълни, че банковата ни система остава стабилна.

Валутният борд ще бъде запазен до приемане на еврото, потвърди управителят на БНБ Иван Искров. Той даде положителна оценка на бъдещия вицепремиер в правителството Илиян Михов, въпреки идеята му за модификация на валутния борд: "Това, че някой е развил някаква теза, като един от най-добре подготвените икономисти и академици, не означава, че утре, когато поема тежестта, бремето да бъде член на българското правителство, това непременно ще бъде същото. Бордът си е борд и ще се пази до приемане в Еврозоната такъв, какъвто го познаваме."

Искров допълни, че пред българската икономика има тежки проблеми за решаване: "Примерно в отрасъла строителство – почти не остана неразкопана дюна и неизсечено дърво. Това са неща, които сами си ги докарахме и трябва да бъдем готови да си платим и цената."

Иван Искров опроверга и някои от митовете за българската икономика: "Дефицитът по текущата сметка е неустойчив и видите ли притокът на чужди инвестиции ще спре, за щастие не се случи. И валутния борд не ми се е наложило да мисля нито за минута през тази година и нещо, за разлика от моите колеги, които се побъркаха да се чудят как да си стабилизират валутите."

Управителят на БНБ опроверга и мита, че фиксираният курс ограничава конкурентността на страната ни по време на криза, както и че кризата предизвика лавина от лоши кредити: "Растежът на кредита в България ще бъде около 4% за 2009 г. – цялата кризисна година. Растежът на кредита в Еврозоната ще бъде отрицателен, въпреки че Европейската централна банка наля стотици милиарди евро."

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени