Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се натискът върху Скопие и Атина за решаване на спора с името на Македония

Засилва се натискът върху Скопие и Атина за решаване на проблема с името на Република Македония. Забавянето на процесите, свързани с нейната евроатлантическа интеграция буди опасения за дестабилизация на страната, предупреди в прав текст докладчикът за Македония в Европарламента Зоран Талер.

Комисията по външна политика на Европейския парламент препоръча още през март да бъде обсъдена възможността Македония да получи дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза. Решението за това обаче трябва да бъде гласувано от целия парламент идния месец.

Оценен като “балансиран”, докладът на Талер съдържа очаквания за повече прагматизъм и активност както от Скопие, така и от Атина, заедно с дискретен намек, че европейските институции биха могли да се ангажират с помощ в това отношение. При гласуването на доклада бяха приети и поправките, внесени от българските евродепутати, с които се препоръчва на македонските власти “да предприемат необходимите мерки против езика на омраза, употребяван в македонските медии и учебници по отношение на съседните страни”.

За първи път в документ на Европарламента е включен и терминът “антиквизация”. В негативен контекст с него се обозначава политиката на търсене и налагане на “античните корени” на македонската идентичност.

Предупреждението за възможна дестабилизация, ако Македония остане извън евроинтеграционния процес поради нерешения спор за името, било “пресилено”смятат кръгове, близки до властите в Скопие.

Доколко все пак и Македония и Гърция ще се вслушат в него и в апелите за по-интензивен диалог, ще проличи още днес на очакваната среща в Лондон между външните министри на двете страни. В интервю за ВВС Антонио Милошоски не беше особен оптимист.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна