Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има загинали българи при срутването на сградата в Лиеж

От посолството ни в Брюксел потвърдиха, че има българи сред жертвите при срутването на сграда в белгийския град Лиеж миналата сряда през нощта. От мисията ни, обаче засега не уточняват броя им.

На 27 януари жилищната кооперация в Лиеж се срути след взрив, причинен от изтичане на газ.

За четирима загинали сънародници първо съобщили две българки, които били евакуирани от пожарникарите в нощта на инцидента, каза зам.-министърът на външните работи Марин Райков.

В сградата, преброени са до този момент 12 загинали. От тях имаме основание да допуснем, че може би четирима от тези 12 са български граждани. Нямаме още потвърждение. В петък се обърнаха към нас белгийските власти с искане за ДНК и зъбни проби, за да може евентуално да направим разпознаване, каза Райков.  

Имената на жертвите ще станат ясни в следващите дни, след като белгийските експерти си свършат работата. Очаква се от руините да бъдат извадени още тела.  Над 15 души вероятно  все още са в неизвестност. Не е ясно колко точно българи са били в сградата. Според оцелелите жени, освен тях е имало само още четирима. Белгийските медии съобщават, че те са живеели в кооперацията незаконно.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна