Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяват сътрудничеството между най-старите университети в Русия и България

След прекъсване от 23 години, сътрудничеството между най-старите университети в Русия и в България официално ще бъде подновено. Това беше решено по време на посещението в Москва на ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.

Между СУ„Св. Климент Охридски” и МГУ „М. Ломоносов” формално има договор, но според проф. Иван Илчев, през последния близо четвърт век той на практика е бил изпразнен от съдържание. Контактите между колеги и отделни факултети никога не са прекъсвали, но официално на ниво институции нещата не стоят по този начин, каза още ректорът на Алма матер. От българска страна са били предложени редица конкретни идеи за сътрудничество, които могат да залегнат в новия договор, посочи проф. Илчев.

„Това което предложих, е да създадем съвместен институт в областта на славянското наследство, друга възможност е в това, на което в момента поставяме основите, а именно Институт за Черно море”, изтъкна ректорът на Софийския университет.

Двамата ректори са се договорили през следващите няколко седмици да бъдат конкретизирани идеите за сътрудничество за период от две години и договорът да бъде подписан в края на пролетта. Общи инициативи се обсъждат и с други руски университети.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна