Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Няма да бъдат спрени парите по оперативните програми заради „действия на който и да е кмет”

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да бъдат спрени парите по оперативните програми заради „действия на който и да е кмет”. Премиерът каза това по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините в България, което се провежда в Пловдив.

Премиерът коментира, че Брюксел е отпушил парите по оперативните програми заради показаната политическа воля от страна на правителството и сигурния одитиращ орган. "Една част от вас си мислят, че могат да продължат да правят същото, както досега. Прякото договаряне го забравете. Затова до вторник ще получите специален наръчник какво не трябва да се прави, за да има успешно усвояване на евросредствата.", обяви Борисов.

Този, който си позволи, от вас да продължи със старата практика да прави това, което не трябва да прави, за което съм се подготвил и ще ви раздам написано какво не трябва да правите, след това няма работа при мен да иска пари. Излиза пред общинския съвет, излиза пред населението в даденото населено място и казва: аз наруших правилата. Брюксел спря 100% парите за нас. Борисов не ми дава пари. Заради никой от вас – малък, голям, среден кмет, няма да позволя да спрат пак парите и програмите., предупреди премиерът.

Острият тон на Бойко Борисов не смути кметовете и от своя страна председателят на сдружението Дора Янкова поздрави правителството за получените положителни оценки за съответствие от Брюксел. "Убедихме се, че европейските пари не са лесни, а усвояването изисква огромен административен капацитет", каза Янкова. "Не трябва да има стъписване, а да се направят няколко неща. Затруднени сме от съфинансирането по проектите, което реално ще стане след 2011 година, а приходната ни база е непроменена", добави тя.

Дора Янкова оповести предложение на общините, за да бъде осигурена по-стабилна приходна част в бюджетните им след 2011 г.

Премиерът е съгласувал с Брюксел възможността авансово да се плаща по проектите в размер на 35 до 40%. „Това е огромна отговорност за общините”, каза той. При нарушение държавата няма да бъде гарант и на кметове и на министри, които не изпълняват ангажиментите си. Ще бъдат назначени и допълнителен брой експерти в одитиращия орган, съобщи още Борисов, а финансовият министър Симеон Дянков увери, че след положителните оценки на Брюксел за европейските програми, вече може да се използват и междинните плащания по проектите.

По публикацията работи: Таня Милушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна