Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 20 години британското правителство призовава за защита на хората, преживели насилие

Всяка година милиони хора стават жертви на сексуално и домашно насилие, криминални престъпления и трафик на хора, наркотици и органи.

Преди 20 години, на 22 февруари 1990 г., британското правителство издава "Харта за жертвите на престъпления". В документа се призовава целият цивилизован и демократичен свят да се обедини около идеята за защита и подкрепа на хората, преживели насилие.

Проблемът със социалната рехабилитация на жертвите на престъпления започва да вълнува обществото още в края на миналия век. През септември 1985 г. на Седмия конгрес на ООН за превенция на престъпността се приема декларация за основните принципи на правосъдието, насочени към жертвите на престъпления и злоупотребата с власт. Днес в редица страни са приети и действат закони, които защитават жертвите от престъпна дейност. Освен това, в света има над 200 програми за подпомагане на пострадалите от престъпленията. Тези програми действително помагат на хората да се справят със стреса, да преодолеят кризата и най-накрая просто предоставят материална и морална подкрепа.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна