Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 души пострадаха при земетресение в Тайван

Единайсет души бяха ранени при земетресението с магнитуд 6.4, което разтърси Тайван рано тази сутрин. Трусът блокира железопътния транспорт и причини незначителни материални щети и пожари в южната част на острова. Той е бил последван от няколко по-слаби вторични труса. Падащи предмети и дървета са ранили 11 души в Южен Тайван при земетресението, регистрирано в 8,18 ч. сутринта, заяви представител на центъра за реагиране при бедствия на националната противопожарна служба. Избухнали са пет пожара, включително в текстилна фабрика в Тайнан. Заседнали са най-малко 16 асансьора. Спрени са влаковете по високоскоростната линия между Тайпе и Юга за проверка на сигурността.

Представител на научноиндустриалния парк в Тайнан, където се намират заводите на редица високотехнологични фирми като TSMC, UMC и Chi Mei, заяви, че не се предвиждат големи производствени загуби, а електрозахранването остава нормално, макар че в столицата и някои райони на юг токът спря за кратко, а телефонните връзки бяха нарушени.

Епицентърът е бил в планините североизточно от Каосюн, селски район близо до Цзяшъан, който пострада тежко от тайфун през август. Според директора на сеизмологичния център на националната метеорологична служба, тайванското земетресение не е свързано с това в Чили. Някои временни постройки в града са
рухнали, заяви представител на властите в Каосюн. Министерството на отбраната съобщи, че войници са изпратени в Цзяшъан, за да докладват за щетите.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна