Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отбелязва Шестия европейски ден в памет на жертвите на тероризма

Европейският съюз отбелязва днес Шестия европейски ден в памет на жертвите на тероризма.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг направи равносметка на терористичните нападения в ЕС през последните шест години и заяви пред близки на жертвите на тероризма, че подобни терористични актове са насочени срещу европейските ценности: "Продължаваме да сме убедени, че не може да има оправдание на терористичните актове. Всички терористични актове без изключение трябва твърдо да се осъждат. Също така зная, че не може да има подходящо обезщетение за жертвите на терористичните актове, за техните любими хора и семейства. Въпреки това възнамеряваме да допринесем доколкото е възможно за облекчаването на страданията и за защита на жертвите и роднините им."

Еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че основната й задача тази година ще бъде разработването на Стратегия за международна сигурност, която ще подобри защитата на европейските граждани пред заплахата от тероризма. "Един от най-големите ми ангажименти в качеството ми на еврокомисар за вътрешните работи е да направя Европа по-безопасно и по-сигурно място. Това е нашето задължение към европейските граждани. И борбата срещу тероризма е много важен елемент от това задължение. Необходими са действия както в, така и извън ЕС."

Европейският ден в памет на жертвите на тероризма се отбелязва от 11 март 2004 г., когато при атентати в Мадрид загиват 191 души.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - EbS

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна