Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Държавен департамент представи Годишния си доклад за човешките права

Американският Държавен департамент представи Годишния си доклад за човешки права за 2009 година, според който спазването на човешките права в Иран се е влошило значително, най-вече след президентските избори през месец юни миналата година.

Във встъпителното си слово при представянето на доклада американският държавен секретар Хилари Клинтън се обяви в защита на човешките права по целия свят и подчерта значимостта на новите технологии в тази посока:
"Човешките права може да са вечни, но усилията за тяхната защита трябва да се основават на настоящето. Намираме се в момент, в който все по-голям брой правителства налагат нови и унищожителни ограничения на неправителствените организации, които работят за защита на правата и увеличаване на отговорността. Новите технологии се оказаха полезни както за тираните, така и за тези, които са си поставили за цел да разкрият недостатъците и малодушието на същите тези тирани."

В доклада състоянието на човешките права в Северна Корея е описано като "плачевно", като в страната се извършват незаконни убийства, мъчения, арести на политически затворници, принудителни аборти и убийство на деца на затворнички в севернокорейские затвори.

Сред останалите държави, споменати в доклада, е и Куба, където на гражданите се отказват основни човешки права.

В доклада се посочва още, че през изминалата година са възникнали нови форми на анти-семитизъм, проявяващи се в критика на ционзма или израелската политика, довели до демонизиране на всички евреи и единични изблици на насилие срещу еврейски граждани.

Американският Държавен департамент също изрази безпокойство относно третирането на мюсюлманите в Европа, в частност от забраната за строеж на минарета в Швейцария.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Ройтерс, АФП, Държавен департамент на САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна