Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половината българи искат да се разкрие агентурното минало на всички публични личности

Повече от половината българи смятат, че трябва да се разкрие агентурното минало на всички публични личности, свързани с бившите комунистически тайни служби. Това става ясно от проучване на НЦИОМ 3 години след създаването на Комисията по досиетата.

Два пъти се е увеличил броят на младите хора под 30-годишна възраст, които се интересуват от Държавна сигурност.

След почти 3 хиляди обявени сътрудници на Държавна сигурност Комисията по досиетата проверява проверки в архивите, като предстоят разкрития за представители на регионалната преса и още служители в системата на МВР. Въпреки че на днешната годишнина, членовете на комисията не срещнаха нито един политически лидер, председателят Евтим Костадинов подчерта, че работи по-добре с властите сега, отколкото в началото през 2007 г.

Към настоящия момент политическата интервенция върху работата и върху решенията на комисията смело заявявам, че лично към мен е нямало.

Все повече хора се интересуват от архивите и историята на репресивните тайни служби по времето на комунизма. Стои обаче въпросът – трябва ли да се прави разлика между агенти и доносници. Ето мнението на журналиста от "Дневник" Христо Христов.

Този вой за патриотизъм, че тези хора са работили и са били патриоти се разминава. Патриотите са онези хора, които са били мачкани и които са лежали по лагери, които са били репресирани от този апарат, включително и техните семейства и техните фамилии.

Колкото за липсата на лустрационен закон за Държавна сигурност, юристът Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" коментира

Това, което чуваме днес като резултат от проучванията, че 50% от хората се интересуват от темата, 50% от хората представляват на избори между 60 и 80% от гласоподавателите. Това означава, че всъщност лустрация има, дори сега на практика, тъй като общественото мнение категорично смята за важна тази тема.

Очаква се комисията да подобри интернет сайта си, така че досиетата да се четат от всички.
По публикацията работи: Никола Миладинов - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна