Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъгарският енергиен холдинг ще бъде разформирован

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева
Снимка: БГНЕС

Ще бъде разформирован Българският енергиен холдинг (БЕХ), тъй като не изпълнява задачите, за които е създаден, а дружествата, които са към него, отново ще станат самостоятелни под надзора на министерството на енергетиката, предаде репортерката Нели Тодорова след днешното заседание на Министерския съвет. Досегашният изпълнителен директор на холдинга Галина Тошева ще бъде освободена, а до закриването му той ще бъде управляван от "временно правителство", каза министърът на енергетиката Трайчо Трайков, като за всичко това ще отговаря заместничката му Мая Христова, която и в момент е в управлението на холдинга. "БЕХ е създаден, за да участва във финансирането на големи инвестиционни проекти. Такова финансиране до този момент няма. На практика тяхната основна функция я няма. Затова се налага там да се вземат тези кадрови и съответно организационни мерки", заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов.

Оказва се, че около 40% от дейността на електроразпределителните дружества (ЕРП) не може да се контролира от държавния регулатор. Поради тази причина данъчните и ДАНС ще помогнат на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да направи проверките на онези дейности, които са част от "аутсорсинга" на компаниите, предаде Тодорова. "Не искам думите "национализация", които се използват за тези електроразпределителни предприятия, да не се използва в смисъл, че ние едва ли не правиме всичко възможно да прогониме чуждестранни инвеститори. Нищо подобно. Ние искаме те да се отнасят към българския потребител като към европейски потребител ... Всъщност кучето е заровено в тези 33%. Ако са 34% били, държавата има контрол и всичко това се регулира от държавата", каза Борисов по повод държавния дял в ЕРП-тата. "Има една дейност, аутсорсване се казва. Това е преотстъпване на дейност. Държавният регулатор няма влияние върху тези дейности и не ги регулира, не ги контролира. Там са 40% от техните разходи", посочи премиерът.

В кои случаи според Бойко Борисов е важала поговорката за лудия и зелника и дали потребителите ще започнат да плащат по-малко след очакваните одити на ЕРП-тата можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Нели Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна