Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама откри втория ден на срещата на върха за ядрената сигурност

Американският президент Барак Обама откри втория ден на срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон с минута мълчание в памет на жертвите на катастрофата край Смоленск, при която загина полският президент Лех Качински.

В речта си пред делегатите от 47 държави Обама призова световните лидери "не просто да говорят, а да действат" за обезпечаване на сигурността на ядрените материали в своите държави и посочи: "Две десетилетия след края на Студената война сме изправени пред жестока ирония на историята - рискът от ядрена конфронтация между нациите е намалял, но рискът от ядрено нападение се е увеличил".

Барак Обама заяви още, че за света ще бъде катастрофално, ако терористичната мрежа Ал Кайда се сдобие с атомни оръжия: "Терористични мрежи като Ал Кайда се опитват да се сдобият с материали за създаване на атомни оръжия и ако успеят, със сигурност ще ги използват. Ако успеят, това ще предизвика световна катастрофа, ще доведе до изключителни загуби на човешки живот и ще нанесе сериозен удар върху световния мир и сигурност."

Американският държавен глава обяви още, че следващата среща на върха за ядрената сигурност ще се проведе в Южна Корея през 2012 година.

В последвалите обсъждания президентът на Китай Ху Цзинтао заяви, че неговата страна твърдо се противопоставя срещу разпространението на ядрените оръжия. Изявлението на Цзинтао бе направено в рамките на обсъждането на начините за обезпечаване на сигурността на материали като уран и плутоний и предотвратяване на попадането им в ръцете на терористични организации.
По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Си Ен Ен, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна