Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция няма да се откаже от ядреното си оръжие

Франция няма да се откаже от ядреното си оръжие, заяви във Вашингтон френският президент Никола Саркози, в рамките на конференцията по ядрената сигурност. Според него това би заплашило сигурността на страната му.

Ядреното оръжие е "гарант за сигурността на Франция", подчертава френският президент Никола Саркози в интервю за американския канал Си Би Ес, цитирано във френските медии малко преди началото на конференцията за ядрената сигурност във Вашингтон.

"Няма да се откажа от ядреното оръжие... в един опасен свят като днешния" - заявява френският държавен глава. Той припомня, че страната му вече се е отказала от нови ядрени опити и е намалила ядрените си запаси. Президентът допуска пълното премахване на ядреното оръжие единствено ако е убеден в стабилността и сигурността на света. "Всички мечтаем за такъв свят", който засега е "виртуален", твърди той.

Саркози определя новата концепция на САЩ за използване на ядреното оръжие като близка до френската. Той засяга и въпроса за санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната, като подчертава, че решението е въпрос на дни или седмици.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна