Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните при операция "Недосегаемите" имат връзка с бизнесмена Христо Ковачки

Шестнайсет души са задържани до този момент при специализираната полицейска акция наречена „Недосегаемите”. Проверяват се и фирми на бизнесмена Христо Ковачки. По думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, обект на операцията са енергийни фирми. Акцията е резултат на мащабна операция, установено е ръководството на групите, които са се занимавали с данъчни измами и пране на пари.

Това са лица и хора, които са част от криминалния контингент и лица и хора, към които се водят конкретни дела, на които им е променена мярката "задържане под стража" в минал период от време. Затова и операцията се казва „Недосегаеми”, защото към настоящия момент щетите и злоупотребите, които са към републиканския бюджет, както по предишни дела така също и по това, което в момента правим като разследване, са огромни, защото действително досега те са успявали да се измъкнат от справедливостта и това да бъдат ограничени да правят злоупотреби., уточни Цветанов.  

Огромни щети са нанесени на държавата, посочи вътрешният министър. Мотивираме хората от службите ангажирани с ареста на тези хора, допълни Цветанов. Всяка една операция има и периферия, иззети са документи, проверяват се офиси. Мерките, които ще се искат и за които ще пледира прокуратурата ще бъдат мотивирани, за да могат тези хора да останат в ареста. Това са фирми, свързани с енергетиката, прехвърлянето на фирми, на имоти от полуграмотни хора. Политическата класа през последните години е правила тези хора "недосегаеми". Това, което правим в момента е за първи път, защото досега тези хора са били покровителствани. Ние правим всичко възможно да стигнем до най-високите етажи на властта. Няма политическа партия, няма министри, които да спрат нашата работа, категоричен е Цветанов. Министърът не пожела да каже дали има задържани и държавни чиновници, както и не пожела да каже имена на задържаните.

Двама съдии "протичат" при използвани специални разузнавателни средства, прилагани срещу престъпници. Това съобщи след срещата си с Висшия съдебен съвет министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той не посочи имената на магистратите, но уточни, че единият съдия е издал оправдателна присъда срещу организирана престъпна група.  

Задържаните при операция "Недосегаемите" имат връзка с бизнесмена Христо Ковачки, добави Цветанов. 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна