Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДС ще бъде върнат за основните хранителни продукти

Българският държавен стандарт ще бъде върнат за основните хранителни продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с фермери в Първомай. В момента работна група уточнява броя на артикулите и параметрите на стандартизиране.

Искаме, когато става въпрос за бяло саламурено сирене и вие влезете в магазина, купувайки бяло саламурено сирене, то да е по български държавен стандарт. Ако някой има техническа спецификация заверена и прави нещо, подобно на това, то да не се казва бяло саламурено сирене. Както да не се казва, примерно, българско кисело мляко, а да се казва, да кажем, млечно-кисел продукт. Така че поискали сме и в момента стартирахме, имаме по някой отговор на кореспонденцията по някои от продуктите. Това го правим съвместно и с Асоциацията на преработвателите. Искаме да върнем българския държавен стандарт за основните хранителни продукти и потребителите да имат право на избор, защото в момента те се подвеждат., уточни Найденов.

Министър Найденов увери, че до края на годината ще бъде създадена и Агенция за контрол над храните. Правителството търси възможности за осигуряване на заем от Световната банка, защото за подобна структура е необходим първоначален финансов ресурс за структуриране.

Новата агенция ще доведе до допълнителни гаранции за безопасността и качеството на хранителните продукти. Държавата ще осигурява средствата за ДДС на общините за проектите по Оперативната програма за развитие на селскостопанските райони, подчерта още министър Найденов. Решението за това ще бъде взето на следващото заседание на Министерски съвет.

По публикацията работи: Мая Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна