Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Радевски: "Исках да направя модерен мениджмънт в Старозагорската опера"

Протести пред операта в Стра Загора срещу кандидатурата на Петър Радевски
Снимка: БГНЕС

Моята молба беше да покажа концепцията си пред трупата на Старозагорската опера, заяви в предаването "От петък до петък" Петър Радевски, един от кандидатите за директор на операта, който бе класиран на първо място в конкурса от министерство на културата. "Да, колеги, ако след като говоря с Вас, Вие реагирате всички и кажете, че тази концепция е недостойна за високите постижения на Държавна опера - Стара Загора, аз веднага ще напусна институцията. Но тъй като аз не бях допуснат, затова в пространстото се изтече следните варианти: че Петър Радевски влиза тук да променя статуса на операта, че вариететни, че фолклорни, че не знам какви си неща щяло да се правят. Няма място за тези неща, това е несериозен аргумент и това е несериозно по-скоро обвинение към самия мен, защото сега ... ще кажа: за тези 3 години ще се правят 6 опери, за първи път в България ... трябваше да бъде реализиран рокоперата "Юнона и Авос", за първи път в България аз съм изкупил правата като композитор на "Бохемска рапсодия", където тя е оркестрирана за голям симфоничен оркестър, хор и солисти, за първи път в момента влизат трите основни, важни образователни програми, т. нар. "Backstage", за първи път в момента ... ще бъде реализирано всяка година по 2 опери, трябва да влезе и прекрасната оперета, знаете, тя има друг жанр, тя е по-мелодична, тя е по-лековата. Общо взето, това, което исках да направя, е да направя един модерен мениджмънт на Старозагорска опера, да я извадя от това локализиране, което се намира в това, че нея я познават само в Стара Загора", каза Радевски. Той се съгласи, че е искал да разчупи маргиналния донякъде репертоар на културната институция. "Завършвайки в Академията по изкуствата в Брюксел и имайки възможност да контактувам, тъй като аз преподавам в САЩ, исках така да сложа на масата едно нещо по-модерно. Изглежда, че тези хора уплашиха ли се, решиха, че не искат да им бъде променяно тяхното ежедневие, техния баланс ...", добави той.

Във връзка с изказване на Румен Нейков за "Октопод"-а в културата Радевски обяви, че го е страх от подобни приказки, защото не искал да бъде нито в "Октопод"-а, нито срещу него. Той пожела на трупата благодарение на новия си директор да отиде не на световните сцени, а на "Аполония", "Варненско лято" и "Мартенски музикални дни".

Подкрепя ли Петър Радевски министъра на културата Вежди Рашидов, манипулиран ли е бил протестът срещу него и какво е отношението на местната власт към неговата кандидатура можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Радевски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна