Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Кадруването в съдебната система й създава лош имидж

Кадруването в съдебната система й създава лош имидж и това не бива да е повод да се сърдим. Това каза в предаването "Неделя" 150 правосъдният министър Маргарита Попова. Поводът е изявлението на американския посланик у нас Джеймс Уорлик, че над Висшия съдебен съвет е облакът на Красьо Черния, известен като най-големия кадровик в съдебната система.

"Намесването в кадруването на външни лица създава впечатлението, че при кадруването, при избирането, при повишаването на кадри в съдебната система има не правила, а зависимости, извън правилата. Няма защо да се сърдим, когато ни го казват и други", заяви правосъдният министър.

Маргарита Попова съобщи, че следващата седмища ще бъдат оповестени проектът за изменение и допълнение на закона за съдебната власт и стратегията за реформа в съдебната система. Част от нещата, които те предвиждат, са атестиране на 2-3 години, проверки на имущественото състояние на магистратите и обвързване на финансирането на съдебната система с постигнатите резултати.

"Конкретни резултати от работата на съдебната система. До днешна дата това нещо не е факт. Съдебната система и като заплати, като ресурс, материално обезпечаване, трябва да ви кажа, е доста добре обезпечена. Резултатите обаче, дали са пропорционални, това го виждаме в проучванията на неправителствените организации и в отношението на българското общество към съдебната система", каза още Попова. 






По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени