Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата ще иска Жени Начева да бъде отстранена от поста директор на Здравната каса

Новият директор на Здравната каса Жени Начева е обвинена в престъпление по служба.

Бившият председател на УС на Касата Емил Райнов пък е обвинен в търговия с влияние. Според държавното обвинение Райнов е поискал веднъж 17 милиона и втори път 11 милиона - през периода 2005-2008-ма година от шефа на Търговска лига Тихомир Каменов.

С обвинение в помагачество е и Веладин Битолски. Тримата са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на две хиляди лева.

Прокуратурата е стигнала до обвинения след голямо разследване, в резултат на което обвинение получи и досегашният здравен министър Божидар Нанев. Ето какво обяви говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова по този случай:

Започваме от Жени Начева. Едното престъпление, за което тя е обвинена, е от периода, когато е била шеф на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в Здравната каса. Останалите две вече са в новата й роля на председател на Здравната каса. И в трите случая имаме еднотипна ситуация – еднолично отпускане на надлимитни средства за болници. Става дума за Сливенската болница, Военна болница и "Токуда".

Щетата, според прокуратурата, нанесена в бюджета, е близо 1,3 млн. лв. Държавното обвинение ще иска вероятно днес, най-късно утре, отстраняването на Жени Начева от длъжност, освен ако тя преди това не подаде оставка по модела, по който проследихме вече случая Нанев.

Емил Райнов е обещал достъп до търгове за лекарства за болниците и безпроблемна акредитация на болници, собственост на Търговска лига. Това е трябвало да струва на собственика й 28 млн. лв. В единия случай той ползвал посредничеството на Битолски, а във втория път договорката е била пряка.

Взел ли е Райнов парите, имало ли е съучастие в престъпната схема на собственика на Търговска лига Тихомир Каменов – това са обстоятелства, които тепърва ще се проверяват, за това и днес отговор на тези въпроси нямаше.

Изводът, който направи след пресконференцията Стилияна Кожухарова, е констатиран слаб финансов контрол над Здравната каса и съмнения дали изобщо Сметната палата и останалите финансови органи разполагат с достатъчен експертен капацитет, за да осъществяват подобен контрол на фона на големите нарушения, които се констатират напоследък.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна