Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубите на авиокомпаниите заради спрени полети нахвърлиха един милиард долара

Загубите на авиокомпаниите, натрупани заради затварянето на въздушното пространство над Европа нахвърлиха вчера 1 милиард долара. Представители на авиационния сектор настояват Европейският съюз им изплати компенсации.

Главният изпълнителен директор на Международната асоциация за автомобилен транспорт Джовани Бисиняни обяви, че авиокомпаниите не са усетили лидерската роля на нито едно от правителствата на страните членки на ЕС. "Трябваха пет дни, за да се организира конферентен разговор с министрите на транспорта, а ние губим по 200 милиона долара на ден, а 750 000 пътници са блокирани по летищата в целия континент. Някой вижда ли смисъл във всичко това?", заявил Бисиняни.

Заради нарушенията във въздушния трафик след атентатите през септември 2001 г. САЩ са предоставили 15 милиарда долара помощи и държавни гаранции на пострадалите авиокомпании, което би могло да послужи като пример как ЕС да се
справи със създалата се сега ситуация.

Днес във Франция ще се състои среща на министъра на околната среда Жан-Луи Борло с представители на авиокомпании, туристически агенции и правителствени служители, на която ще бъде повдигнат въпросът за оказване на финансова помощ на пострадалите компании. Германското министерство на транспорта категорично отхвърли такава възможност.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени