Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения замрази подобряването на отношенията с Турция

Армения замрази споразумението за подобряване на отношенията с Турция, но не се отказва от процеса, заяви арменският президент Серж Саркисян днес. "Ще помислим за продължаване напред, когато сме убедени, че има подходящи условия в Турция и има ръководство в Анкара, което е готово да се ангажира отново с процеса на нормализация", заяви Саркисян в телевизионно обръщение към нацията.

Саркисян подписа указ за прекъсване на процедурата по ратифициране на протоколите. В документа се отбелязва, че решението е взето след заседание на партиите, членуващи в управляващата коалиция, в съответствие с арменския закон за международните договори.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано днес, че продължава да се обявява за нормализиране на отношенията с Армения, но повтори, че успехът на този процес зависи от напредъка между Армения и Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах.

"Неколкократно обяснявахме как процесът на ратифициране на протоколите може да напредне и как можем да постигнем целта за глобален мир в региона. Решимостта ни остава непроменена", добави Ердоган.

Изразът "глобален мир в региона" за турските ръководители означава, че нормализирането на отношенията с Ереван не може да стане без напредък в конфликта за Нагорни Карабах между Армения и близкия съюзник на Турция Азербайджан.

Турция и Армения подписаха през октомври 2009 година два исторически протокола, предвиждащи установяване на дипломатически отношения и откриване на общата им граница. Споразуменията трябва да бъдат ратифицирани от двата парламента.

Турция обвързва ратифицирането на протоколите с постигане на решение на конфликта между Армения и Азербайджан за района на Нагорни Карбах, докато Ереван отказва обвързване на двата въпроса.

Анкара и Ереван не поддържат дипломатически отношения, откакто Армения обяви независимостта си през 1991 г. Две години по-късно, през 1993 г., Анкара затвори границата си с Армения, за да подкрепи тюркоезичния Азербайджан, който е в конфликт с Ереван за контрола на Нагорни Карабах - населен с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него в резултат на шестгодишна война, продължила от 1988 до 1994 година.

Развитието на отношенията между Анкара и Ереван бе спъвано досега и от дълбоки разногласия заради арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид.
По публикацията работиха: Световните агенции, БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна