Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия има интерес да участва в строежа на АЕЦ "Белене"

Сърбия има интерес да участва в строежа на АЕЦ "Белене" и ще разгледа тази възможност, заяви сръбският премиер Мирко Цветкович. Западната ни съседка си поставя за цел през 2012 г. да завърши магистралата София – Ниш, която е част от международния транспортен коридор №10.

Премиерът Мирко Цветкович потвърди, че в Сърбия остава приоритетен въпросът с изграждането на газопровода Ниш – Дупница, който бе подписан преди близо 2 месеца в Брюксел.

Сърбия ще разглежда възможност за участие в изграждането на втората АЕЦ у нас. Мирко Цветкович и българският премиер Бойко Борисов са разговаряли за изграждането на обща електроцентрала на река Дунав. Борисов е поставил специално въпроса за българското национално малцинство в Сърбия пред домакините му в Белград по време на пленарните разговори в сръбската столица.

Борисов заяви, че проблемът с българското национално малцинство ще се реши тогава, когато западната ни съседка се присъедини към ЕС. България подкрепя евроинтеграционните стремежи на Сърбия, бе категоричен премиерът Борисов.

Двамата министри на вътрешните работи на България и Сърбия – Цветан Цветанов и Ивица Дачич – подписаха съвместно споразумение за изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. Документът беше подписан в присъствието на ръководителите на специалните ни служби Цветлин Йовчев и Кирчо Киров.
По публикацията работи: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна