Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов наказателен съд само за организираната престъпност и корупцията

Нов наказателен съд, който да гледа дела само срещу организираната престъпност и корупцията – това е отговорът на ГЕРБ и на действащите магистрати на европейските критики на бавно и неефективно правораздаване. Официално законопроектът ще бъде представен в парламента в понеделник.

Две ще са спецнаказателните съдилища и прокуратури – първоинстанционни окръжни и второинстанционни апелативни. Авторите на законопроекта изчисляват броя на достатъчните магистрати на 60. Те ще работят в специална зала, ще имат специална охрана и ще получават по-високи от обичайните магистратски заплати.

Изборът да си съдия или прокурор антимафия ще е личен. Ще бъде направена и допълнителна проверка на почтеността, лоялността и професионализма на кандидатите. Според запознати детектор на лъжата и проверка в МВР и ДАНС масивите са възможности за чист състав на новите структури.

Делата, които ще гледат тези магистрати, ще са срещу членове на организирани престъпни групи, министри, зам.-министри, депутати, магистрати, главни секретари на министерства, шефове на агенции и кметове. Делата ще се гледат само в София. Заради новите структури ще бъдат направени промени в Закона за съдебната власт и НПК, включително и заради скъсяване на сроковете за разследване и за внасяне на обвинителния акт.

Сгъстен график на съдебни заседания и задължителност на явяване на адвокатите са част от дисциплиниращите мерки, които трябва да позволят в рамките на година едно дело да приключва на двете нови съдебни инстанции. Както и досега, последната дума ще е на Върховния касационен съд, който ще правораздава по обичайните правила.

Идеята за специнституциите беше грижливо пазена в тайна до миналия петък. Тя първо беше намекната от вътрешния министър в Брюксел, после анонсирана в печата и потвърдена в "Преди всички", като беше представена като своеобразен тест.

До парламентарната ваканция, т.е. до следващия евродоклад, това е срокът, обещан от мнозинството, за приемане на закона и от правителството – за осигуряване на сграда. Най-късно до края на годината идеята трябва да е станала реалност.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени