Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: За българските съдии всяко дело е със значим обществен интерес

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев не скри опасенията си от идеята за създаването на специални съдилища, които да гледат дела само срещу организираната престъпност и корупцията.

С уговорката, че не е участвал в изработването на законопроекта и е научил за него от медиите, той изрази надежда, че идеята за тези съдилища не е те просто да подпечатват обвинителните актове на Прокуратурата.

Груев коментира, че се надява съдилищата да действат както всеки друг съд при зачитане правата на гражданите и при равнопоставеност на страните в процеса.

Законопроектът за създаването на специални съдилища и прокуратури, които ще работят само по случаи на организираната престъпност и корупцията, ще бъде представен специално в понеделник.

Груев изрази надежда, че след създаването си специализираният съд "Антимафия" няма само "да подпечатва обвинителните актове на прокуратурата."

Председателят на Върховния касационен съд коментира още, че очаква да бъдат спазвани всички закони при създаването на съда. Той допълни, че не е бил консултиран за идеята за създаване на специално съдилище и е научил за това от медиите в края на миналата седмица.

Надявам се тези, които ще реализират идеята за този съд, да се съобразят с Конституцията и европейските ценности. Надявам се и това наистина да е специализиран съд за борба с организираната престъпност. Много колеги изразяват мнение, че се страхуват от опасността този съд да стане извънреден, каза Груев.

Мудното правораздаване в голямата си част е мит. Трябва да са ясни критериите за мудност. В много случаи правораздаването не е мудно, друг е въпросът за причините за това усещане и дали те не са само в едно говорене, допълни председателят на ВКС.

Бързото правосъдие трябва да е съпроводено с гарантиране на правата на човека и равнопоставеността на страните в процеса, което Конституцията изисква. Би било много добре, ако държавата има ресурс да създаде и други специализирани съдилища, но за българските съдии всяко дело е със значим обществен интерес, каза Лазар Груев. Като съдии никога не сме имали различно отношение към отделните дела, допълни той.

По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна