Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническите прегледи на ППС да бъдат записвани

Техническите прегледи на ППС да бъдат записвани, предвиждат промени в Закона за движението по пътищата. Депутатите гласуваха промените на първо четене. Строги санкции предвижда законът за техническите пунктове при нарушение. Глобите достигат до 5 хиляди лева и имуществена санкция.

Ще бъде създаден регистър на ръководителите на дейността по извършването на прегледите и на техническите специалисти. Така ще се персонализира отговорността на специалистите, които извършват прегледите.

По време на дебатите от ДПС възразиха срещу възможността ДАИ да има право да контролира и правилата за движение. До сега такива правомощия има само Пътната полиция.

От Коалиция за България поставиха въпроса дали не е време и за изцяло нов закон за движение по пътищата. Шефът на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков каза, че минимум една година ще е необходима за нов закон, а зам.-министърът на транспорта Камен Кичев посочи:

Не е редно да преработваме един закон хиляди пъти, но ситуацията по пътищата и ситуацията в бранша е такава, че ние нямаме време да изчакаме промяна на закона и затова пристъпихме към допълнение и изменение на закона.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна