Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният въпрос пред здравеопазването е дали ще възприеме по-пазарно ориентиран модел

Основният въпрос пред българското здравеопазване е дали оттук нататък страната ни ще възприеме по-пазарно ориентиран модел или ще заложи на решаващата роля на държавата. Това заяви в Пловдив президентът Георги Първанов, който откри дискусията "Българското здравеопазване между незавършените реформи и предизвикателствата на кризата. Здравето на хората – национален приоритет в Стратегия "България 2020".

Поставяйки началото на дискусията, президентът Първанов формулира парадокса, който според него очертава картината на нашето здравеопазване в момента.

Ако погледнем цифрите, ще видим, че по брой болници, легла, хоспитализации, лекари – ние сме на едно задоволително, бих казал, средно европейско ниво. Ако обаче погледнем състоянието на такива показатели като качество, достъпност и прочее, ние сме на едно от последните места.

Като се позова на публикувани наскоро в печата данни, според които, делът на държавно финансирания пазар на лекарства у нас за миналата година е 36%, при средни за Европа 85%, президентът подчерта, че в същото време пациентите са извадили от джоба си над 1 млрд. лв. По думите му, ако се прибавят и т.нар. нерегламентирани плащания, ще се установи, че България всъщност се намира по средата на Европа по отделяни общи средства за здравеопазване.

Оказа се, че един от големите проблеми на българското здравеопазване все пак не е толкова във финансирането, нито е свързан с липсата на високотехнологично оборудване. Съпоставката с данните от ЕС показва, че съществува сериозно несъответствие между финансиране на системата и здравните показатели на България, което е според мен индикатор за неефективно управление на наличните ресурси и за некачествена здравна грижи.

И в тази и в следващи дискусии, които в края на сезона ще завършат с документ, представящ визията за развитие на българското здравеопазване, ще е важно да се отговори на въпросите – какъв ще е процентът от брутния вътрешен продукт за здраве, размерът на здравноосигурителната вноска, до колко работещ и ефективен е моделът на здравните пътеки и дали планираният преход към диагностично свързаните групи ще промени съществено нещата, допълни президентът Първанов.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна