Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия и България имат общ поглед върху процесите в региона на Балканите

Сърбия и България имат общ поглед върху процесите в региона на Балканите – това обяви външният министър на западната ни съседка Вук Йеремич след среща с българския си колега Николай Младенов, който е на двудневно посещение в Белград. Министър Младенов представи пред своя домакин и външнополитическия ангажимент на страната ни, свързан със Западните Балкани.

Външният министър Николай Младенов заяви след разговора си със своя домакин Вук Йеремич, че имат една ясно споделена отговорност и че двете съседни държави не трябва да изпадаме в коловоза на миналото, а да начертаем нова перспектива за целия ни регион.

Една от основните теми по време на разговорите в Белград беше евроинтеграционните стремежи на Сърбия. Ето какво констатира сръбският външен министър Вук Йеремич по този въпрос: "Драго ми е, че можем да разчитаме на подкрепата на България. Сърбия ще продължи упорито да върви по пътя на своята евроинтеграция като неин основен външнополитически приоритет."

Йеремич и министър Младенов разговаряли и по двустранните ни отношения. Министър Николай Младенов представи и българския външнополитически ангажимент, свързан със Западните Балкани: "И затова съм днес тук в Белград, за да заявя новия ангажимент на България към Западните Балкани. Това е ангажимент, в който ние казваме, че не само продължаваме да помагаме на нашите съседи по пътя им към ЕС, но ще го правим все по-практично и все по-ангажирано."

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Сърбия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна