Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядреното досие на Израел – за първи път на дневен ред

Докато на провеждащата се в Ню Йорк конференция за преглед на Договора за ядрено неразпространение се говори преди всичко за ядрената програма на Иран и за евентуални санкции, в Международната агенция за атомна енергия официално се постави въпросът за необявената израелска ядрена програма. За първи път от 52 години групата на арабските държави в тази агенция на ООН успяха да запишат в дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на управителите на МААЕ обсъждане на "ядрения капацитет на Израел".

Никога досега обвитата в тайна израелска ядрена програма не е била обсъждана на толкова високо равнище, в официален документ на Международната атомна агенция. Включването на въпроса във временния дневен ред на заседанието на Съвета на управителите на 7 юни, според Асошиейтед прес, е истински "шамар за Израел" от страна на арабските държави, но също и за Вашингтон и западните му съюзници.

Групата на 18-те арабски страни в Атомната агенция успя за първи път от половин век да запише "израелския ядрен капацитет" като 8-а тема за обсъждане. Съюзниците на Израел имат един месец, за да се противопоставят.

Но дори и да успеят, фактът, че въпросът фигурира писмено в дневен ред, е голям дипломатически обрат, защото той отразява нарастващото внимание от страна на необвързаните държави към страховете на съседите на Израел относно ядрения му арсенал, както и загубата на влияние на западните страни по въпроса.

Да не забравяме, че както го направи с Иран през 2006 г., Съветът на управителите на МААЕ има възможност да препрати ядреното досие на Израел пред Съвета за сигурност.
По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР за Близкия изток
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна