Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата за овладяване на петролния разлив в Мексиканския залив

Днес американският Сенат ще изслуша обясненията на фирмите, отговорни за петролния разлив в Мексиканския залив, който заплашва да причини безпрецедентна екологична катастрофа край бреговете на щата Луизиана.

Според информация в американските медии компанията собственик на потъналата в края на април нефтена платформа - "Бритиш петролеум" - възнамерява да прехвърли отговорността за инцидента върху подизпълнителя "Трансоушън", който не е спазил всички изисквания за сигурността. "Трансоушън" от своя страна се очаква да посочи като причина за разлива дефекти в строителството на платформата, отговорна за които е наетата от собственика строителна фирма.


Междувременно продължава борбата за овладяване на последиците от инцидента. В края на миналата седмица беше направен неуспешен опит разливът да бъде овладян чрез поставянето на огромен купол. Сега от "Бритиш петролеум" възнамеряват да направят нов опит да спрат изтичането на нефт чрез монтирането на по-малка "шапка" от стоманобетон на мястото на взривилата се сонда. Обмисля се и варианта за запушване на сондата с отпадъци, като например части от стари гуми и топки за голф.

По публикацията работи: Би Би Си
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна