Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектозакон за климатичните промени в САЩ на фона на екологичната катастрофа в Мексиканския залив

Американски конгресмени представиха проектозакон за промените в климата, който е ключов във вътрешната политика на президента Барак Обама. Проектозаконът предвижда САЩ да намалят въглеродните си емисии със 17 % до 2020 година. Документът бе променен в частта засягаща сондирането за нефт, след петролния разлив в Мексиканския залив. Първоначално бе предвидено облекчаване на законодателните изисквания, но след екологичната катастрофа законодателите са включили клауза, според която управлението на всеки щат ще има право на вето над проектите за сондиране.

В същото време разследваща комисия към Конгреса събщи, че устройството, което трябваше да предотврати изтичането на нефт след аварията на петролната сонда "Дийпуотър хърайзън" е било дефектно. След проучване на документацията на фирмата собственик на платформата "BP", разследващите са стигнали до заключението, че клапата, запушваща отвора за сондата, е имала повреда в хидравликата, заяви конгресмен Хенри Уаксмън: "Трансоушън" - един от най-големите оператори на петролни сонди в света няма основания да смята, че обезопасителното устройство на платформата, наречено клапан предотвратяващ изригване, не е било напълно изправно. Но от "Камерън" - компанията производител на устройството, научихме, че то е имало теч в много важна хидравлична система, както и дефектен таран."
Междувременно компанията "Бритиш петролиъм" предприе нов опит за запушване на петролния разлив. Специалисти потопиха на дъното на океана стоманен купол, който трябва да запуши петролния кладенец, изхвърлящ нефт. Съоръжението трябва да влезе в експлоатация до края на седмицата, уточниха от компанията.

По публикацията работи: ББС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна